+31 20 717 3000 info@acosorb.nl
      Select Page

      MELANCHTHON

      PROJECT:
      Melanchthon

      WAAR:
      Berkroden, The Netherlands

      DOOR:
      01-10 en Spring Architecten

      WANNEER:
      2016

      PRODUCT:
      Acospray DC2

      Melanchthon Berkroden is een vierkant gebouw dat in het midden voorzien is van een 16 meter hoog atrium. Dit is de zogenaamde vertrekhal van de school, het perron, een genereuze centrale ruimte ontstaan vergelijkbaar met de atmosfeer van een negentiende eeuwse vertrekhal. Deze centrale ruimte is een ontmoetingsplek voor leerlingen, docenten en bezoekers. De eyecatcher van het VMBO-gebouw is het hout gewelfde plafond,  waardoor het daglicht indirect binnen kan vallen, dat gesteund wordt door een opvallend sculptuur van twee boomsculpturen.

      Vanuit het atrium is er zicht op de 500m2 onderwijsruimten die zich rondom manifesteren. De architecten 01-10 en Spring kozen voor een rationeel betoncasco als bouwsysteem dat diende als inspiratie voor het totale ontwerp.

      De eigenschappen van het beton maakten mogelijk om vloerspanningen van twee verdiepingen hoog te realiseren en zo vrijheid te creëren voor de in te delen ruimtes, zoals het atrium.

      De jaren ‘30 van de vorige eeuw spelen een grote rol in het ontwerp, en vormt een visuele link met de bouwstijl voor de toekomstig aangrenzende woonwijk. Melanchthon is als een microsamenleving, die een schakel vormt tussen het bedrijventerrein aan de ene kant en de woonwijk aan de andere. Als voorbeeldpositie voor andere schoolgebouwen kent het Melanchthon een gezonde werkomgeving met een hoogwaardig binnenklimaat en is volledig uitgerust met moderne leerfaciliteiten.